제 5 강

1. According to the article, they want the road to cut ……… the back of
our property.

     A) across                                          B) short
     C) back                                             D) up

cut 과 함께 쓰는 동사구 문제.  정답 A) cut across ~ 을 가로 질러가다

B) cut short 줄이다              C) cut back 급히 돌아가다, 삭제하다
D) cut up 잘게 썰다, 혹평하다


2. All the evidence I have collected ………… to the fact that he is a shop
lifter.

     A) boils up                                        B) boils on
     C) boils off                                        D) boils down

boil 과 함께 쓰는 동사구 문제. 정답 D) boil down to 결국 ~ 이 되다


A) boil up 끌어 오르다            B) boil off (액체 연료가)기체가  되어 없어지다
        
       
3. Look …………… ! There's tiger behind you.

     A) away                                             B) at
     C) out                                                D) over

look 과 함꼐 쓰는 동사구 문제. 정답 C)

A) look away ~ 을  보다, 주의를 기울이다
B) look out 주의하다, 경계하다, ~ 을 찾다
D) look over ~ 을 조사하다 (=examine,inspect)

4. A securities business he started only last year …………… bust.

     A) gone                                              B) has come
     C) has gone                                       D) have done

go bust 파산하다    정답 C)
       

5. They justly ………… claim to the 10,000 or so acres of fertile lands.

     A) lay                                                 B) put
     C) give                                               D) call

lay claim to (권리나 소유권을)요구하다   정답 A)

6. Look at the facts carefully and decide ; they speak ……… themselves.

     A) about                                            B) on
     C) to                                                 D) for

주의해야 할 관용구 문제. 정답 D) speak for itself(themselves) 자명하다

speak for oneself 자기 생각을 말하다, 자신을 변호하다
speak ill(well)of  ~ 을 나쁘게(좋게)말하다


7. Please ………… materials and let me know if you want to make any
changes.

     A) go over                                          B) go by
     C) go through                                     D) go with

go 와 함께 쓰는 동사구      정답 A) go over 검토하다, 검사하다(= examine)

B) go by (시간이)지나다, 지나가다           
C) go through 경험하다, ~ 을 해내다
       
       
8. He was required to move to New York, but his wife want to stay ……… in
Tokyo.

     A) instead                                         B) behind
     C) out                                               D) away

정답 B) stay behind 뒤에 남다, 남아 있다

D) stay away 결석하다, 떨어져 있다.


9. He never ………… his decisions.

     A) acts about                                      B) acts in
     C) acts on                                          D) act up to

정답 C) act on ~ 을 따라 행동하다

D) act up to (주의,지시등을)지키다,실행하다


10. Jean ………… a cold when she was in Los Angeles.

     A) came by                                        B) came down with
     C) came into                                      D) came off with

정답 B) come down with ~ 의 병에 걸리다

A) come by ~을 얻다,입수하다(=obtain)
C) come into ~ 에 들어가다,~을 상속하다


11. If I get ………… the exams, I'll take a long vacation.

     A) away with                                        B) behind
     C) ahead                                             D) through

정답 D) get through (시험에)합격하다

A) get away with 잘해내다,떠나다         B) get behind (예정보다)늦어지다
C) get ahead 나아가다, 성공하다(=succeed)


12. He was angry with his son, for he would not tell how he ……… his watch.

     A) came by                                        B) came to
     C) came off                                        D) come upon

정답 A) come by ~ 을 획득하다,얻다(=obtain)

B) come to 의식을 회복하다      
C) come off 떠나다(=leave), 결국 ~ 이 되다
D) come up(on) ~ 을 우연히 만나다


13. The newspapers are thick with ads offering employment ………… qualified persons with much educational background.

     A) for                                                B) to
     C) about                                            D) of

정답 B) offer A to B : A 를 B 에게 주다


14. The new light fixtures should be ………… as soon as possible.

     A) inspire                                           B) installed
     C) instituted                                        D) instructed

혼동하기 쉬운 동사               정답 B)

A) inspire (사상등을)불어넣다,고무하다,주입시키다
C) institute 설립하다,시작하다          D) instruct 가르치다,교육하다
 

15. When they wear similar clothes, it's impossible to ……… them apart.

     A) distinguish                                       B) discern
     C) discriminate                                     D) tell

정답 D) tell ~ apart ~ 을 구별하다,분간하다

A) distinguish A from B  : A 와 B 를 구별하다
B) discern differences between ~  : ~ 사이의 차이점을 구별하다
C) discriminate A from B  : A 와 B 를 구별하다
 

16. (A. Never having) (B. asked to) him his address, we are (C. uncertain of) where he (D. is living)

정답 B) asked (ask + 간목(사람)+ 직목(사물)의 4형식 순서로 되어있기 때문에 to 는 불필요합니다)

A) 완료분사 구문의 부정은 문두에 not,never 를 둡니다.


17. She knows (A. enough history) to enable (B. him) (C. understanding) the
main achievement (D. of) man.

정답 C) enable A to B 의 구문

18. I (A. ordered) out shipping department (B. for making) (C. an) overall
revise (D. on) shipping procedure.

정답 B) to make

order A (사람) + to B  : A 에게 B 하도록 명령하다
       
 A (사물) + p.p.  : A 를 ~ 하도록 명령하다

19. Jack (A. had seen) a horse (B. swim) the river and (C. to disappear) up
(D. the narrow box) canyon.

정답 C) disappear (평행구조의 문제입니다. B),C)는 같은 형태의 동사로 연결되어야 합니다)

20. Ralph Bunche (A. was considered) an (B. authorization) (C. on) problems of (D. colonialism)

정답 B) authority (주어 Ralph Bunch 가 사람을 가리키기 때문에 사람에 해당하는 보어가 나와 주어야 합니다)