제 7 강

1. "Does she have to see Prof.Baker?"
     "She has no alternative but ………… him."

      A) to see                             B) seeing
      C) going to see                    D) see

☞ '~ 할 수 밖에  없다' 구문의 문제

can't but + 동사원형 = have no choice(alterntive) but + to+동사원형= cannot help ~ ing    정답 A)


2. "How about your uncle?"
   "He is ………….. ten miles everyday."

     A) strong enough to walk         B) strong enough for walking
     C) enough strong to walk         D) enough strong for walking

enough to 의 용법

enough 명사 + to 부정사
명사(형용사) + enough + to 부정사     정답 A)

3. John didn't pass the test but he still ……………… .

     A) hopes so                           B) hopes to
     C) hope it                               D) hopes that

대부정사의 용법

같은 동사의 반복을 피하기 위해서 부정사의 to 만을 쓰는 부정사로 부정일때는 not to 을 씀니다. 정답 B) 앞의 동사 pass 대신에 쓴 것입니다.

4. He cannot speak French, …………… English.

     A) so to speak of                    B) not to speak
     C) to say nothing of                D) not to mention of

정답 C) to say nothing of = needless to say = not to mention
               = not to speak of ~ 은 말할 것도 없이

5. I'd ………… the operation unless it is absolutely necessary.

     A) rather not have                   B) not rather had
     C) rather not to have               D) rather not having

정답 A) would rather A : A 하는 편이 낫다.
would rather A than B 는 'B보다 A 하는 것이 낫다'의 뜻임.

6. He was ………… when I walked into the room.

     A) ready to leaving                   B) about to leave
     C) in the point of leaving           D) most ready for leaving

정답 B) be about to 막 ~ 하려고 하다

A) be ready for + 명사 또는 be ready to + 동사
C) be on the point of ~ing      D) 는 most 가 불필요함.

7. Mary and Frank are thinking …………… a larger house.

     A) to buy                             B) of buying
     C) to be buying                    D) of to buy

think 가 전치사를 수반할 경우 일반적으로 of 를 수반함. 정답 B)

8. Exercise strengthens instead of ………… the body.

     A) weakens                           B) weak
     C) weakening                        D) to weaken

전치사의 목적어는 명사,대명사,동명사등의 명사 상당어구가 사용되나 뒤에 목적어를 수반할때는 동명사가 쓰입니다. 따라서 빈칸뒤에 the body 란 목적이 있으므로 정답 C)

9. I insist on ……… this small present as a token of my appreciation.

     A) you to accept                     B) your accepting
     C) your acception                   D) you accept

본 문제에서 동명사 accepting 의 의미상 주어는 you 가 됩니다. 이렇게 동명사의 의미상 주어가 인칭대명사인 경우에는 소유격으로 표시하는 것을 원칙으로 합니다. 따라서 정답 B)

insist on ~ing = insist that S + V
as a token of ~ 의 표시로서, ~의 증거로서

10. Tom, scolded by his father, finally confessed to ………… the money.

     A) have stolen                        B) having stolen
     C) stealing                             D) steal

전치사 to 뒤에는 동명사가 나오며 꾸중을 들은 것보다 훔친 것이 더 과거이므로 완료 동명사를 써야 합니다. 정답 B)

to 부정사와 마찬가지 용법입니다.
단순동명사 : 본동사의 시제와 같은 시제로서 동사원형 + ~ing
완료동명사 : 본동사 시제보다 하나 앞선 시제로서 having + pp

11. He is busy ……… a business these days.

     A) to run                                 B) running
     C) with running                        D) about running

정답 B) be busy ~ ing : '~ 하느라 바쁘다' 여기서 run 의 의미는 ~ 을 경영하다, 운영하다

12. You were opposed ………… to go with us to the library, weren't you?

     A) to our inviting her                B) to us inviting her
     C) that we invite her                D) for inviting her

정답 A) be opposed to ~ ing : ~ 에 반대하다 (동명사의 의미상의 주어는 소유격으로)

13. Mr.Smith had a hard time ……… his bank account last month.

     A) balancing                            B) balance
     C) to balance                           D) balanced

정답 A) have a hard time (in) ~ ing : ~ 하느라 고생하다
       

14. Did you go ……… last week?

     A) to ride a bike                     B) riding a bike
     C) on riding a bike                 D) for ride on bike

정답 B) go ~ ing  : ~ 하러가다

15. Without a quorum, we can't help ........ the meeting.

     A) calling off                         B) call off
     C) to call off                          D) called off

앞에서 자주 나왔던 ~ 할 수 밖에 없었다 의 표현입니다.
    정답 A) cannot help ~ ing = cannot but + 동사원형
               = have no choice but to + 동사원형

16. It'll (A. take) some time for our new management (B. to have decision) on the issue (C. pending) between your company and (D. us)

정답 B) to make decision
decision 은 make 와 함께 쓰입니다. ~ 을 결정하다

17. Marcus Alonzo Hanna (A. did) a fortune (B. in the) grocery, (C. coal),
(D. and) iron business.

정답 A) made (make a fortune 재산을 모으다)
일반적으로 do 나 did 에 줄이 있으면 정답으로 연결됩니다.

18. Clara Barton (A. foundationed) the American National Red Cross in 1881
(B. after) (C. serving in) the International Red Cross (D. in) Europe.

A) founded (A 에 동사가 나올 자리입니다)

19. Before (A. the eighteenth century) (B. was ushered in), very (C. few)
Europeans (D. had drank) coffee.

정답 D) had drunk
과거의 동사가 이렇게 나란히 올 수 없습니다. 이럴때에는 뒤의 동사를 과거분사로 만들어 주어야 합니다.
A) 세기는 서수로 표시합니다.

20. We were (A.all) (B. hitted) (C. hard) (D. by the lack of jobs)

B) hit (hit 는 동사의 활용이 동일한 동사입니다. 이외에도 set,put,hurt 등도
같습니다)