제 8 강

 
1. I would appreciate ………… it a secret.

     A) you to keep                       B) your keeping
     C) that you would keep           D) that you are keeping

☞ appreciate 는 동명사만을 목적어로 취하며 앞에서 배운대로 동명사의 의미상 주어는 소유격으로 나타냅니다. 정답 B)

시험에 자주  출제되는 동명사만을 목적으로 취하는 동사는 다음과 같습니다.
 ~
finish, quit, avoid, escape, consider, mind, enjoy

2. The teacher told me that Francis had always enjoyed ……… English.

     A) studying                           B) the study
     C) to study                           D) having study

앞에서 설명한 바와 같이 enjoy 는 동명사를 받으며 D) 는 완료 동명사로 시제가 틀리기에 답이 될 수 없습니다. 정답 A) told 가 과거이기에 that 이하는 더 과거인 과거 완료를 써 주면 됩니다.

3. I am considering ………… your offer.

     A) to accept                          B) accept
     C) accepted                          D) accepting

1번 문제를 참고하세요. 정답 D)

4. We are both looking forward ………… next week.

     A) to going on vacation            B) to be going vacation
     C) to go on vacation                D) to have gone on vacation

☞ look forward to ~ing (~ 을 학수 고대하다) 의구문입니다. 정답 A)
       

5. "Dick has a bad cough"
   "If he's sensible, he'll give up …………… ?"

     A) the smoking                        B) smoking
     C) to smoke                            D) to be smoking

☞ give up ~ ing (~ 을 포기하다) 역시 동명사를 받습니다. 정답 B)

동명사를 받는 finish (끝내다) 류 ~ finish,stop,quit,give up
stop to 는 ~하기 위한 이란 목적의 뜻이 있으며
stop ~ing 는 ~하던 것을 멈추다란 행위의 종료의 의미가 있습니다.

6. Almost everyone fails ………… on the first try.

     A) on passing his driver's test 
     B) to pass his driver's test
     C) to have passed his driver's test
     D) passing his driver's test

fail 은 일반적으로 fail to + 동사원형, fail in + 명사의 형태로 쓰입니다. 정답 B)

C) 는 시제가 일치하지 않습니다.

7. "When are you going to leave?"
   "We expect ………… tomorrow."

     A) leaving                            B) left
     C) will leave                         D) to leave

☞ expect 는 to 부정사 또는 that 절을 목적으로 취합니다. 정답 D)

예문) We expect to leave tomorrow
     = We expect that we will leave tomorrow.

8. "What kind of pen do you want to have?"
   "I prefer ………….. to that blue one."

     A) having this red pen            B) to have this red pen
     C) had this red pen                D) this red pen having

☞ prefer A to B 구문에서 A 와 B 에는 같은 형태가 나와 주어야 합니다. 또한 이때 prefer 는 뒤에 동명사는 나올 수 있지만 to 부정사는 나올 수 없습니다. 따라서 정답 A)

9. Dr.Brown's new house needs …………… .

     A) painted                            B) to be oainted
     C) paints                              D) to paint

시험에 많이 나왔던 문제입니다.
need (want)+ to 부정사 = need to be + pp    따라서 정답 B)

10. He spoke for a long time and his speech was very ………… .

     A) boring                             B) bored
     C) bore                               D) boredom

☞ bore 같은 감정 표시의 동사는 사람과 쓰이면 과거분사,사물과 쓰이면 현재분사를 사용합니다. 따라서 이 문제에서 his speech 가 사물이기에 현재분사를 써 주어야 합니다. 정답 A)

11. Specialists (A. have found) that airtight stoves are (B. much)
(C. more efficient) (D. at heat) than fireplaces.

정답 D) in heating (in ~ ing ~ 하는데 있어서, ~ 할 때)  much more 훨씬 더

12. The motor dealer wants (A. for selling) her cars (B. quickly), (C. so)
he's offering (D. special low prices)

정답 A) to sell
want 는 to to 부정사나 동명사를 받지만 for 는 사용하지 않습니다.

13. My boss (A. said he was) going to quit (B. to play) golf (C. since) he
didn't (D. made) a good score.

정답 B) playing (앞에서 배운바대로 quit ~ing ~ 하던 것을 그만두다)

14. (A. After) the (B. careful) investigation, I considered (C. to administrate) the medicine (D. to) her.

정답 C) administrating (consider ~ ing)

15. Taiwan enjoys (A. to have) some foreign money because of the (B. lasting) trade imbalance, (C. that is), (D. larger export and less import)

정답 A) having (enjoy ~ ing)

16. If you don't mind (A. to wait) for ten minutes (B. or so), I'll be able
to (C. give you) a (D. lift) in my car.

정답 A) waiting (mind ~ ing)

17. As I (A. had) finished (B. to read) the newspaper, I began (C. to think)
about (D. the terrible accident)

정답 B) reading (finish 류 ~ ing)

18. The instruction pamphlet says never (A. to open) the radio ;
(B. in fact), it suggests (C. always) (D. have) a technician service it.

정답 D) having (suggest ~ ing : ~ 을 제안하다)

19. Tom stopped (A. to write) his letter (B. because) he had to (C. leave)
(D. for the hospital)

정답 A) writing (문맥상 편지쓰던 것을 멈춘 것이기 때문에 동명사를 씁니다)

20. I remember (A. to be taken) to Paris (B. one day) (C. when I was a small child) (D. living) with my aunt.

정답 A) being taken

remember + ~ ing : ~ 한 것을 기억하다 (과거 사실)
remember + to 부정사 : ~ 해야 할 것을 기억하다 (미래 사실)

따라서 본 문제에서는 과거의 일을 의미하므로 동명사를 써 주어야 합니다)