제 9 강

1. He has lots of books, ………… that he is still young.

     A) considering                             B) considered
     C) being considered                     D) our considering

considering (that) + 주어 + 동사 : ~ 이므로,~ 을 생각하면   정답 A)

2. An accumulation of wax in the ear canal may immobilize the earderum, ………… a partial loss of hearing.

     A) caused                                    B) are caused
     C) causing                                   D) causes

☞ comma 다음에 접속사 없이 문장이 나오면 분사구문으로 두 문장을 연결시키는 구문입니다. 본 문장은 comma 뒤에 and it cause 에서 causing 으로 분사구문을 만든 경우입니다. 정답 C)

3. Inaugurated a second time on Maarch,4,1901, ………… focused on domestic rather than foreign policies.

   A) William McKinley's new term looked forward to and
   B) The new term looked forward to William McKinley and
   C) Looking forward to a new term was William McKinley
   D) William McKinley looked forward to a new term

comma 앞에 주절이 나오지 않았기에 당연히 뒤에 주절이 나와 주어야 하므로
C) 가 정답입니다. 앞의 문장역시 분사 구문으로 완전한 문장은
When he was inaugurated ~ 을 분사구문으로 바꾸어
~
(Being) inaugurated 에서 앞의 being 을 생략한 형태입니다.

4. …………. built, with poor vision but excellent senses of smell and hearing, the bear will eat almost anything.

     A) It is heavily                              B) Heavily
     C) That it is heavily                       D) When is it heavily

일단 the bear 이하가 주절에 해당하기 때문에 A),C)는 답이 될 수 없으며
D) 는 종속절의 형태를 띠고 있기는 하지만 주어와 동사가 바뀌어 답이 될 수 없습니다. 따라서 정답은 B) 문법적으로 보면
Though the bear is heavily built 을 분사구문으로 바꾸어
~
(Being) heavily built 에서 being 을 생략한 형태입니다.

5. ……… found, four-leaf clover is considered a lucky sign.

     A) It is rarely                               B) Rarely
     C) the rare                                  D) Despite being rarely

앞에와 마찬가지입니다. four leaf clover 이하가 주절이기 때문에 A),C) 는 답이 될 수 없으며 D) 의 despite 는 전치사로서 명사가 나와 주어야 하는데
명사가 없습니다. 따라서 정답 B)

문법적 구조 : As four-leaf clover is rarely found
                 ~
(Being) rarely found ~~~

6. ……… , David became a pharmacist in Atlanta,Georgia.

   A) The private study of medicine        
   B) Medicine was studied privately
   C) After studying medicine privately
   D) He privately studied medicine

comma 뒤가 주절이기 때문에 앞에 또 다른 주절은 나올 수 없습니다. 따라서
A),B),D) 는 모두 답에서 제외됩니다. 정답 C)

문법 구조 : After he studied medicine ~~~
              ~
After studying medicine ~~~
         
 ( 분사구문의 의미를 분명히 하기 위하여 접속사를 앞에 둘 수 있습니다)

7. ……… I ask whether you have any idea of paying your debts?

     A) Will                                          B) May
     C) Be able to                                D) Should

상대방의 허락을 요청하는 조동사는 정답 B)

8. The sign on the lawn says clearly that people ………… not walk on the grass.

     A) will                                           B) might
     C) have                                         D) may

잔디를 밟지 말라는 금지의 뜻을 가진 조동사가 나와 주어야 합니다. may 가 부정이 되어 금지의 뜻을 나타낼 수 있습니다. 정답 D)

9.

"I'll mail the letter for you."
"Thanks. If you ……………… , please mail this package.

     A) are capable to do                       B) were able to do
     C) are able to                                 D) can be able to

~ 할 수 있다는 can, be able to 로 씁니다. 정답 C)

A) 는 be capable of ~ ing 로 써야 합니다.

10.

 "Would you like to go dancing with us tonight, Mary?"   

 " ..............."

     A) I'd love so                                B) I'd love to
     C) I will like to                               D) I would like that

설 명) 정답 B) 여기서 to 는 대부정사로 go dancing 을 대신

A) so 는 앞에 언급된 that 절 전체를 받을 때 사용한 것이며 C) like 는 would 와 함께 I would like to 로 사용   D) that 은 앞에 언급된 명사를 가리킬 때 사용합니다.

11. In some English (A. villages) (B. in) the Middle Ages, the entire
population (C. catched) plague and (D. died)

정답 C) caught (catch 의 과거형은 caught)
       

12. Before (A. arriving) at the airport, he (B. had taken off) his coat and
(C. throwed) (D. it over) his shoulder.

정답 C) thrown (thrown 의 pp 는 thrown. and 앞의 had taken 과 평행 구조를 이루어야 합니다)

13. Cesar Chavez was (A. born) (B. near) Yuma, Arizona, and (C. spended) his (D. childhood) in labor camps.

정답 C) spent  (동사가 나와 주어야 하는데 spend 의 과거는 spent)

14. When I bought (A.a VCR) yesterday a clerk (B. sticked out) (C. several)
(D. magnetic tapes).

정답 B) stuck out (stick 의 과거는 stuck)
       

15. (A. Stepped-up) consumer (B. spending) on autos and housing, and more investment by business, (C. accounted) (D. the) spring bounceback.

정답 C) accounted for (account 가 뒤에 명사를 받을 때에는 전치사 for 를 동반합니다)

16. Prices fall (A. in times) of deflation, and this (B. results at a rise)
(C. in the demand) for (D. goods and services).

정답 B) results in a rise

result in ~ 결국 ~ 이 되다
result from ~ ~에서 오다, 유래되다

17. (A. Each) man and woman had to (B. hand in) the (C. test booklet) and
answer sheet before (D. going out) the testing center.

정답 D) going out of + 명사(장소) ~ 에서 밖으로 나가다

B) hand in=submit 제출하다    D) go out 외출하다 (go out with ~ 와 외출하다)

18. (A. Novelist) Carson McCullers (B. is) famous (C. toward) her
(D. stories) of small-town life in the South.

정답 C) be famous for
       

19. The abacus is (A. a) simple (B. calculaating) machine (C. that) is useful
(D. to) doing arithmetic.

정답 D) be useful for ~ 로 유용하다

20. (A. The word) "classic" (B. comes down) the Latin and (C. initially)
(D. meant) "superior."

정답 B) comes from ~ 에서 유래하다