제 10 강

1.   

"What did he say?"
"He said that he had better ………… for the States."

     A) to leave                                 B) leaving
     C) be leaving                             D) left

had better + 동사 원형 , 부정은 had better not + 동사 원형  정답 C)

2.   

"Do you speak French?"
"No, I don't speak French, but I ………… speak English."

     A) do                                       B) must
     C) ought                                   D) have to

문맥상 완전한 문장입니다. B),D)는 문맥상 통하지 않으며 C) 는 to 가 필요합니다. 정답 A) do 는 speak 를 강조하는 역할을 합니다.

3.   

"John smokes too much."
"Well, he used to smoke more than he ………… now."

     A) did                                       B) does
     C) could                                   D) has

C),D) 는 문맥상 통하지 않으며 now 가 있으므로 현재시제가 들어가 주어야 합니다. 정답 B)

4. Tom is playing soccer, but he ……………… .

     A) should be studying                 B) should studying
     C) ought to be studied                 D) ought to studying

조동사뒤에는 동사의 원형이 오므로 B),D)는 답이 될 수 없으며 C) 는 Tom 이 studied 되어지는 것이기 때문에 문맥상 통하지 않습니다. 정답 A)

5. If it ………… be done at all, it must be done well.

     A) will                                      B) is to
     C) can                                     D) were to

D) were 는 주절과 맞지 않으며 문맥상 정답 B) if절 속의 be to 는 '~ 하려고 한다' 의 소원의 의미를 나타냅니다.

6. I would rather ………… than refused.

     A) die                                       B) have died
     C) having died                           D) died

would rather A than B 구문입니다. ( B 하느니 차라리 A 하겠다) 이때 A,B 에는 같은 시제의 동사가 들어가야 합니다. 정답 B)

7.   

"What is the weather like in your country?"
"Oh,it ……………… ."

   A) is often raining a lot
   B) rains a lot
   C) is raining often
   D) is mostly rain

단순히 요즈음의 날씨를 묻는 문제이므로 현재형으로 답해야 합니다. 정답 B)
현재진행으로 답하는 것은 정확하지 않습니다.
       

8. As a general rule, snakes …………… unless offended.

     A) have not bittten                        B) do not bite
     C) will not be biting                      D) are not biting

일반적인 습성,습관은 현재시제로 나타냅니다. 정답 B)

9. The legislature will adjourn as soon as they ……… on the budget
proposal.

     A) will vote                                 B) vote
     C) voted                                     D) are voting

시간이나 조건의 부사절에서는 현재가 미래를 대신합니다. 따라서 주절이 비록 미래이지만 as soon as 가 시간의 부사절이기 때문에 현재시재를 써 주어야 합니다. 정답 B)

10. More recently in 1992, she ………… refugee camps in famine-ravaged
Somalia.
 
     A) toured                                   B) have toured
     C) tours                                     D) had toured

1992 란 명확한 과거임을 알 수 있는 것이 있을때에는 과거시제를 사용합니다. 정답 A)

11. (A. Undestand) the situation (B. requires) more thought (C. than) he has
given (D. thus far)

정답 A) To understand or understandin  (명령문을 제외하고 동사가 주어 자리에 올 수 없습니다)
 

12. (A. No) bank keeps (B. enough) cash (C. paying) all its depositors
(D. in full) at one time.

정답 C) to pay  (enough to + 동사 원형, enough 명사 + to + 동사원형)

13. (A. Especially) after 1940, women were at the center of efforts
(B. expanding) and improve (C. educational) opportunities (D. everywhere)  in the South.

정답 B) to expand (and 뒤의 improve 와 평행구조를 이루어 앞의 명사 effort 를 수식하기 위해서는 to + 동사원형으로 만들어 to 부정사의 형용사적 용법으로
만들어 주어야 합니다.

14. Prehistoric peoples had (A. to find) caves (B. to live) (C. in them) and
(D. a regular) supply of water.

정답 C) in  (cave 가  to find 의 목적어 역할을 하며 to live 는 앞의 목적을 꾸미는 형용사로서의 역할을 하므로 뒤의 them 은 불필요합니다)
 

15. During the Middle Ages, (A. for ensure) good lucks, cats were (B. often) sealed alive (C. in) the walls of houses, convents, and public building, only (D. to die of) suffocation.

정답 to ensure  (전치사 뒤에는 동사의 원형이 올 수 없습니다. 앞의 명사 cat 를 수식해 주기 위한 to 부정사의 형용사적 용법으로 쓰였습니다)

16. In order (A. for coping with) (B. the international market situation)
the company (C. will have to) undergo (D. some) hard time.

정답 A) to cope with   (in order to + 동사원형)

17. The root of the chicory is (A. often) (B. ground up) and (C. added to)
coffee (D. to elimination) its bitterness.

정답 D) to eliminate  (to + 동사원형)

18. (A. To help a friend) solve the problem (B. nothing) should
(C. be equipped with) knowledge (D. required) positively.

정답 B) we or one (nothing 이하가 주절로서 친구를 도와 주는 사람의 의미이므로 주절의 주어가 사람이 되어야 합니다)

19. I think (A. it is  necessary) (B. of us) (C. to make) some (D. further) discussion.

정답 B) for us  (it 이 가주어 to 이하가 진주어이며 의미상의 주어는 for 로 나타냅니다)

20. The senator's legislative record (A. was too liberal) (B. for please)
his constituents ; (C. moreover), they did not like (D. his choice) of a
runningmate.

정답 B) to please   (too A to B 의 구문입니다.  '너무 A 해서 B 할 수 없다')