제 11 강

1.

"Would you mind if I smoke here?"
"…………………… ."

     A) Yes,I'll smoke                          B) Yes, you may
     C) In any case                             D) Certainly not

would you mind ~ ? 의 대답은 mind 에 꺼리다, 싫어하다의 뜻이 포함되 있으므로 허락은 부정어가 포함되어  있는 No, not at all, Certainly not 으로 합니다. 정답 D)

2. ………… to have lunch with us today?

     A) Do you like                             B) Would you like
     C) Will you like                            D) Have you like

would 의 용법중 상대방에게 공손한 요구를 할 때 사용됩니다. 정답 B)

A) ~ 을 좋아하냐는 기호를 물을 때
C) 감정동사 like 는 will 과 함께 사용하지 않습니다.
D) have 뒤에 동사가 올 경우는 완료형임

3. Would you please ………… how you calculated  my loan payment?

     A) explaining                                B) to explain
     C) explanation                              D) explain

정답 D) would you please + 동사원형 ~ ?  ~ 하여 주시지 않겠습니까? 의 정중한 의뢰나 권유를 나타냅니다.

4.

"Did you call to make airplane reservation?"
"Not yet, but I ………………… ."

     A) should have                              B) may
     C) must                                       D) shall

should have+pp ~ 했어야 했는데(결국 해야 할일을 하지 않았다는 의미) 정답 A)

5. You ought ………… her last night.

     A) to meet                                   B) to have met
     C) meeting                                   D) to having met

ought to 구문이며 과거를 나타낼 때는 완료형 부정사를 씁니다. 정답 B)

6. Since the stream is full of water, ……………… last night.

     A) it must have rained                    B) there might have rain
     C) it must be raining                      D) there might have been rain

must have+pp ~ 했음에 틀림없다는 must 의 추측 용법입니다.  정답 A)

7.

"Do you have to leave?"
"Sorry, but I really ……………… ."

     A) have                                        B) had to
     C) do so                                       D) must

떠나야만 한다는 뜻을 가지고 있으므로 정답 D)

A) 는 to 가 있으면 답            B) 시제의 불일치

8.

"Mr.Smith has come up with a good plan."
"…………… to tell everyone tomorrow?"

     A) Must we                                    B) Ought we
     C) Should we                                 D) Can we

빈칸 뒤의 to 와 함께 쓸 수 있는 것은 정답 B)   다른 것은 동사의 원형이 옵니다.

9. As Oriental ideas of woman's subordination to man prevailed in those days, she ………… meet with men on an equal basis.

     A) did not dare                              B) dared not
     C) dared not to                              D) did dare not to

dare(need)의 용법

의문문이나 부정문에 쓰이면 조동사로 원형 부정사를 받으며 단수에도 -s를 붙이지 않습니다. 긍정문에 쓰이면 본동사로 to 부정사를 쓰며 단수에 -s 를 붙입니다. 본문은 부정문이기에 조동사로 쓰였습니다. 정답 B)

10.  

"Did you criticize him for his mistakes?"
"Yes, but …………… it."

     A) I'd not rather                             B) I'd rather not have done
     C) I'd better not do                         D) I'd rather not doing

would rather 의 용법입니다.

앞의 시제가 현재이면 현재사실의 반대인 가정법 과거를 쓰며 과거이면 과거사실의 반대인 가정법 과거완료를 씁니다. 본문은 앞의 시제가 과거이므로 가정법 과거완료를 사용하며 부정은 would rather + not + have + pp 로 나타냅니다. 정답 B)


11. Survival in the desert (A. has always) (B. depended in) the
(C. availabilty) of (D. water)

정답 B) depended on

A) have + 빈도부사 + pp

12. (A. To) someone who is (B. spiritless) the thought of participating
(C. on) a contest is a dreadful (D. one)

정답 C) in (participate in ~ 에 참가하다)

13. (A. Approximately) twenty Board (B. members) (C. plus) three staff will
(D. attand to) the meeting.

정답 D) attend  (attend (~ 에 참석하다) 는 전치사없이 사용합니다)
       

14. (A. The wet weather) (B. discouraged) her (C. to go)(D. to the shopping)

정답 C) from going

discourage A to 동사원형 은 사용하지 않으며
                  
 from ~ ing 로 사용합니다. ( A 가 ~ 하는 것을 단념시키다)

15. I believe we (A. can overcome) (B. such) difficulties when we
(C. have business) (D. sincerely and honestly)

정답 C) do business (장사를 하다,거래를 하다의 관용적인 표현)
       

       
16. This watch also has (A. an) alarm (B. that) (C. can be setted) for a
specific time (D. or) date.

정답 C) can be set (set-set-set)
       
17. (A. The purpose) of (B. inductive logic) is (C. to inferring) general
laws from (D. particular occurrences)

정답 C) to infer (infer A from B  B 로 부터 A 를 이끌어 내다)

18. He did not know (A. to deal) with the problem (B. when) (C. his) advisor (D. had disappeared)

정답 A) how to deal (know,explain 등은 부정사를 직접 목적으로 받지 못하며 의문사 + to 부정사를 목적으로 받습니다)

19. (A. In buying) a new car, (B. it is) (C. extremely) important
(D. learning) the details of the warranty.

정답 D) to learn (it (가주어) ~ to 부정사 (진주어) 구문)

D) 는 가주어 it 을 받는 진주어입니다.

20. The primary (A. concern) of central bank is (B. to maintenance) of a
(C. sound) commercial (D. banking structure)

정답 B) the maintenance (be 동사뒤에 주격보어로 쓰인 부정사는 to + 동사원형 + 목적어 의 형태를 가집니다.  본 문제는 of 이하의 수식을 받는 명사가 나와 주어야 합니다)