제 12 강

1. When we were in New York we ………… Yankee Stadium.

     A) have visited                               B) visited
     C) visited to                                   D) will visit

종속절이 과거이므로 주절도 과거 시제가 나와야 하며 뒤에 명사가 있으므로 관사가 필요없습니다. 정답 B)

2. Where ………… when I was in Atlantic City?

     A) have you been                            B) you were
     C) had you been                              D) were you

종속절의 시제가 과거에 있었던 사실을 나타내는 과거이므로 마찬가지로 과거시제가 나와 주어야 합니다. 정답 D)

3.   

"Prof.Baker has just arrived from Michigan where he lived for a decade."
"I wasn't sure he ……… back home till this morning."

     A) would have come                          B) has come
     C) is coming                                    D) was coming

왕래 발착동사에 관한 문제입니다.
come,go,leave,start 등의 동사의 진행형이  미래표시 부사구와 함께 쓰여 가까운 미래를 나타냅니다. 본문을 보면 주절이 과거이므로 시제일치를 시켜 주어 과거시제인 D)가 정답입니다. 즉, 이 문장은 과거에서 본 미래를 가리키고 있습니다.
 

4. The government ………… to approve the use of widespread surveillance
when the Justice Department took objections.

     A) is going                                       B) has been
     C) was about                                    D) is coming

마찬가지의 시제일치 문제입니다. 종속절의 시제가 과거이므로 정답 C)

be about to + 동사, be going to + 동사 는 바로 해야 할 미래의 예정을 나타냅니다.

5.  

"Is this the last exam we have to take?"
"Yes, but there ………… another test two months from now."

     A) will have been                               B) will be
     C) is                                                 D) was

two months from now 는 미래의 어느 시점을 가리키므로 미래 시제가 나와 주어야 합니다. 정답 B)

A) 의 미래 완료는 미래의 완료,경험,결과,계속을 나타내므로 부적당합니다.

6. How long ………… it take before we can get the order?

     A) do                                                B) will
     C) is                                                 D) does

의미상 앞으로 주문품을 받게 되는 것이므로 미래 시제를 써 주어야 합니다. 정답 B)
 

7.  

"Was he studying for an examination?"
"Yes, he's ………… it next week."

     A) doing                                            B) to take
     C) making                                          D) to give

be + to 부정사 + 미래 표시 부사구는 미래의 의미를 가집니다.  정답 B) take an examination 시험을 치르다

8.  

"There is movie at the Student's Hall tonight."
" ……………… ?"

     A) Are you go                                     B) Did you go
     C) Are you going                                 D) Have you gone

내용상 미래의 일을 가리키며 왕래 발착동사의 진행형은 가까운 미래를 말할 때 흔히 사용합니다. 정답 C)

9.  

"I've known George Smith for several years."
"How long ………… since you saw him last?"

     A) has it been                                      B) it has been
     C) is it being                                        D) was it

현재 완료 + since 구문입니다. 정답 A)

B) 는 어순이 잘못되었습니다.

10. In recent years, survival game ………… become a popular pastime.

     A) has                                                B) have
     C) is                                                  D) are

B),C) 는 수일치에 어긋나며 최근 몇 년부터 지금까지 계속이란 의미이므로 현재완료를 써야 합니다. 즉, 현재완료란 과거로 부터 지금까지 계속되고 있는 일을 가리킬 때 사용합니다. 정답 A)

11. Economists (A. must be) (B. able understand) the effect of (C. world events) on natural (D. economises)

정답 B) be able to

12. When you stand (A. outside) the grounds, please (B. remain) (C. on the  sidewalks) (D. so as to not) damage the lawn.

정답 D) so as not to  (not, never 등은 to 앞에 씁니다)

13. I'll do (A. my utmost) (B. on recommending) some business men (C. who) will (D. fit) the position.

정답 B) in recommending

on ~ ing : ~ 하자마자
in ~ ing : ~ 할 때에, ~ 하는데 있어서

14. (A. According to) designers, (B. selects) works of art (C. for display)
is (D. neither) an easy task nor a glamorous occupation.

정답 B) selecting  (B 이하가 주절로써 이미 동사 is 가 있으므로 또 다시 동사가
들어갈 수 없습니다. 따라서 예술 작품을 선택하는 것으로 주어가 되는 동시에 works of art 가 select 의 목적어 역할도 하므로 동명사를 써 주어야 합니다)

15. A major (A. issue) at the Constitutional Convention of 1787 was
(B. the  decision) concerning the (C. manner) of (D. election) the President.

정답 D) electing  (명사와 명사가 나란히 올 수 없으며 전치사뒤에 ~ing 가 나와 뒤의 명사를 수식하는 역할을 합니다)

16. (A. Nobody) would give him a chance (B. to produce) the movie
(C. he  knew) he was capable (D. to create)

정답 D) of creating (be capable of ~ ing : ~ 할 능력이 있다)

17. The dictionary (A. functions) (B. primarily) (C. as a tool) (D. for the definings) the meaning of words.

정답 D) for defining  (15번 문제와 같은 형태의 문제입니다. 전치사+~ing+ 명사)

18. That angry outburst of (A. father's) last night was so annoying that it
resulted in our (B. guests) (C. packing) up and leaving (D. this)
morning.

정답 B) guests'  (동명사의 의미상 주어가 생물일 경우 일반적으로 명사 다음에 '를 붙입니다. 본 문제에서 packing 의 주체가 guests 이므로 ' 를 사용하여야 합니다)

19. Because they were (A. unware) of his (B. interest in) the building, they
did not understanding why he (C. felt so bad) about (D. it's being condemned)

정답 D) its being recondemned  (it 의 소유격은 its 입니다)

20. Passengers (A. traveled in) Business or (B. First Class) (C. are welcome to use) the Gold Carpet Lounge while we (D. wait for) the weather to clear.

정답 A) taveling in  (travel 이 사람을 수식하기 때문에 현재 분사를 써 주어야 합니다. 의미상으로도 과거분사는 적절치 못합니다)