제 13 강

1. Up to his time no news ………………… .

     A) is received                              B) has been received
     C) is being received                     D) has received

up to this time, up to now, so far 등은 '지금까지'의 뜻으로 현재완료와 함께 씁니다. 정답 B)

D) 는 문맥상 수동의 뜻이 되어야 하므로 답이 될 수 없습니다.

2.  

 "Tomorrow Tom is going back to England."
 "I didn't know he ……………… ."

     A) had already decided to leave    B) would have decided to leave
     C) will decide to leave                  D) is deciding to leave

주절이 과거이며 종속절은 그 이전의 일을 나타내므로 과거완료를 써야합니다. 정답 A)

3.   

 "What will happen?"
 "By next June we ………… a million computers."

     A) will have sold                         B) sell
     C) shall sell                               D) will sell

내년 6월까지는 미래의 어느 때까지의 완료의 의미를 가지므로 미래 완료를 씁니다. 정답 A)

4. By their next anniversary, they ………… married 20 years.

     A) will have been                        B) have been
     C) will be                                   D) would have

지금부터 해서 미래의 어느 때까지의 게속을 나타내므로 단순미래는 일반적인 tomorrow, next sunday 등의 단순 부사와 함께 쓰입니다. 반면에  미래 완료시제는 미래의 특정한 시점을 by + 미래표시어구가 주어지는게 특징입니다.

5. By 1998, scientists surely ………… a cure for AIDS.

     A) have discovered                    B) are discovering
     C) must discover                       D) will have discovered

1998년은 미래의 어느 시점이고 전치사 by 로 보아 정답 D)

6.   

"When will they leave?"
"They …………… very soon."

     A) do leave                               B) are leaving
     C) have left                               D) leave

질문의 내용이 미래의 내용이며 왕래 발착동사가 현재 진행으로 쓰이면 미래의 뜻이 있다는 것을 알아야 합니다. 정답 B)

7.  It is estimated that eighty percent of the United States population
…………… in or near cities by the year 2060.

     A) had been living                     B) was living
     C) will be living                         D) is living

미래의 어느 시점까지의 계속 진행중인 일이므로 미래 진행형을 써야 합니다. 정답 C)

8.   

"Anne works very hard."
"In fact, I think she ………… right now."

     A) studying                               B) is studied
     C) is studying                           D) studies

right now 로 보아 지금 현재 하고 있는 중임을 알 수 있습니다. 정답 C)

9.  

"What was he doing?"
"When I saw him, he …………… ."

     A) swam                                   B) was swimming
     C) is swimming                          D) swims

질문의 내용이 과거에 하고 있던 진행중인 것(was doing)을 묻고 있으므로 답변도 과거진행형이 되어야 합니다. 정답 B)

10.   

"Jane was sorry she missed the picnic."
"Yes, she ………………."

     A) regretted that she couldn't go
     B) regrets that she can't go
     C) would regret that she couldn't to go
     D) regretted that she can't go

후회한 것도 과거의 사실이고 가지 못한 것도 과거의 사실이므로 정답 A)

11. If food (A. is used as) a reward or punishment, a child (B. may develop) (C. habits lead) to (D. excessive) consumption or an unbalanced diet.

정답 C) habits leading  (앞에 이미 동사가 나와 있으므로 또 다시 동사가 나올 수 없습니다. 결국 뒤에서 앞의 명사 habits 를 수식하는 현재 분사가 나와야 합니다. 과거분사는 의미상 통하지 않습니다)

12. (A. All) the necessary documents, (B. included) invoice, insurance
policy, (C. bill of lading), (D. are enclosed)

정답 B) including  (콤마 콤마뒤의 are closed 가 이 문장의 동사이며 콤마와 콤마 사이에 들어올 수 있는 것으로 현재분사, 과거분사가 있는데 모두 콤마앞의 명사를 수식합니다. 의미상 현재 분사를  써 주어야 합니다)

13. The pancreas is an organ (A. involving in) the (B. digestion of) food,
and in the (C. regulation of) the sugar (D. level in) the bloodstream.

정답 A) involved in  ('~ 에 관련된' 은 be involved in )

14. This exploding population (A. signals) (B. continued) pains for (C. already) (D. crowding) area.

정답 D) crowded   (문맥상 복잡해지는 지역이 아니라 이미 혼잡한 지역이 되어야 통합니다)

15. I have to remind you (A. that) smoking (B. in) (C. prohibiting) areas
(D. is not permitted)

정답 C) prohibited   

prohibiting (금지시키는), prohibited (금지된)

16. Please (A. see to it that) (B. the goods) (C. not order) (D. are returned) immediately.

정답 C) not ordered  (이미 주문한 것중 주문하지 않은 상품이란 의미로 과거분사가 나와 앞의 명사 goods 를 수식하는 역할을 합니다)
      

17. Traffic congestion (A. costs) this city's dwellers about (B. 2 millions) (C. a year) in (D. lose) time and feul.

정답 D) lost  (lose 는 잃다라는 동사로 명사를 수식할 수 없으므로 lost(잃어 버린)으로 고쳐야 합니다)

18. Quartz (A. can easily) be (B. recognized) (C. because) it resembles
pieces (D. of broke) glass

정답 D) of broken  (broke 는 break 의 과거로 명사를 수시갈 수 없으며 깨진 유리 조각이란 수동의 뜻이 되어야 하므로 과거분사를 써야 합니다)

19. Accounting (A. procedures) can be (B. development) for any type of
(C. organization), not simply for profit-making (D. concerns)

정답 B) developed  (can be pp 의 구문입니다)

20. Your visit (A. will be) an excellent way (B. to introduce) young members (C. of your family) to the (D. excited) world of telecommunications.

정답 D) exciting  (감정을 나타내는 동사는 사람을 수식할 때는 과거분사로 사물을 수식할 때는 현재분사를 사용합니다)