제 15 강

1. If he ………… the detective honestly, he would not have been arrested.

     A) have answered                              B) answered
     C) should have answered                   D) had answered

가정법 과거완료 구문입니다. (If had + pp ~~~~ ,  would(could)+have+pp) 귀결절을 보면 would have pp, 따라서 조건절에는 had + pp 정답 D)

2. If I ………… home a little earlier, I would have caught the first train.

     A) leave                                          B) left
     C) have left                                     D) had left

앞 문제와 마찬가지로 정답 D)

3. If you hadn't gone with Tom to the party last night, ……………… .

     A) you would meet John already
     B) you won't have missed John
     C) you will have met John
     D) you wouldn't have met John

조건절이 had pp 이므로 귀결절에는 조동사+have+pp  정답 D)

4. If you had not committed such a fooly, you ………… happy now.

     A) would be                                      B) would have been
     C) wouldn't have been                       D) would have not been

혼합 가정법으로 주의해야 할 문제입니다. 이렇게 이해하시면 됩니다.

조건절에는 had pp 가 있어 분명히 가정법 과거완료의 형식인데 귀결절을 보면 now 라고 하는 현재를 가리키는 것이 나와 있습니다. 결국 현재사실의  반대인 가정법 과거가 빈칸에는 들어가 주어야 합니다.

가정법과거의 기본  형식은 would(could) + pp  정답 A)

이렇게 조건절은 과거완료인데 뒤는 가정법 과거인 것을 가리켜 혼합 가정법이라 합니다. 반드시 귀결절에 현재를 가리키는 now 가 있는지를 확인해야 합니다.

5. If the United States had built more homes for poor people in 1955, the
housing problems now in some parts of this country ………… so serious.

     A) wouldn't be                                 B) will not have been
     C) wouldn't have been                      D) would have not been

4번과 마찬가지로 조건절에 had+pp 가 있지만 귀결절에 now 가 있기에 혼합가정법입니다. 정답 A)

6.  

 "We're in danger now."
 "If you ………… to me, we wouldn't be in danger."

     A) has listened                               B) had listened
     C) listen                                         D) would listen

앞의 문제와 연결시켜 잘 이해하셔야 합니다.

앞에 사람이 지금 위험하다고 말하니 다음 사람이 너가 (과거에)나의 말을 들었으면 지금 위험에 빠지지 않았을 것라고 합니다. 결국 과거에 말을 들었다면 하는 것은 과거사실의 반대이기에 가정법 과거완료를 써야 하며, 지금 위험에 빠지지 않았을 거라고 하는 것은 현재 사실의 반대이므로 가정법 과거를 사용하여야 합니다.

본 문제는 과거에 나의 말을 안들은 것을 빈칸으로 묻고 있으므로 가정법 과거완료인 B) 가 정답입니다. 그 뒤는 당연히 현재사실의 반대이므로 가정법 과거인 would+be 가 나온 것입니다. 주의하셔야 합니다.
       

7.   

"I'm very tired."
"You would be less tired now if you ............. to bed earlier."

     A) had gone                                      B) go
     C) went                                             D) have gone

앞의 문제와 마찬가지로 정답 A)

8. Mary wishes .............. buy a new apartment.

     A) she could                               B) her
     C) to have found                          D) she can

wish 뒤에는 가정법 시제가 이어져야 합니다. 정답 A)

9. I ……… Professor Jones had taught me this equation

     A) believe                                    B) wish
     C) deeply think                             D) am guessing

뒤에 had pp 라고 하는 가정법 과거완료가 나왔으므로 정답 B)

10. I wish I ………… to study English years ago.

     A) could start                              B) have start
     C) had start                                 D) started

뒤에 ago 가 있으므로 과거사실을 후회하는 것으로 알 수 있습니다. 과거사실의 반대는 가정법 과거완료  따라서 정답 C)

11. We requested the superintendent of the building (A. to clean) up the
storage room (B. in) the basement (C. so that) the children (D. had)
enough space for their bicycles.

정답 D) might have

so that ~ may : ~ 할 수 있도록 시제가 과거이므로 might


12. Directors decided (A. that they) (B. can established) (C. a) new branch
(D. in) Seoul.

정답 B) (should) establish

suggest,order,decide + that + 주어 + (should) + 동사원형

13. (A. Each and every one) of us (B. would likes) to (C. express) our great appreciation (D. for) your help.

정답 B) would like   (조동사뒤에는 동사 원형)

14. You are quite right ; I am inferring (A. in my comments) that McGraw
(B. had not ought to) have (C. broken) in the room (D. without his permission)

정답 B) ought not to   ('~ 해야 한다'는 의무의 조동사는 should, ought to 를 사용하며 부정은 should not, ought not to 를 씁니다)

15. (A. In order to) prevent disease (B. on a worldwide scale), (C. nations)
(D. must to work) together.

정답 D) must work   (must 뒤에는 동사의 원형)

16. (A. As) a child, (B. a friend of mine) (C. was used to) think how
different his parents were from (D. married) people in stories.

정답 C) used to
used to ~  : ~ 하곤 했다 (과거의 습관적인 동작)
be used to ~ ing  : ~ 에 익숙하다

17. (A. To became) a member of the civic association, you (B. need only)
attend two meetings and (C. to pay) his fees (D. regularly)

정답 C) pay   (평행구조의 문제입니다. and 앞의 attend 와 연결되는 동사입니다)

18. Employers believe (A. that) (B. if) workers stay at work later, they may
(C. actually) (D. done) more work.

정답 D) do  (조동사 may 뒤에는 동사원형)

19. The formation of snow (A. must be occurring) (B. slowly), in calm air,
and at a temperature (C. near) the (D. freezing point)

정답 A) must occur   (본 문제는 눈이 생성되는 사실을 기록한 것이며 어떤 동작이 진행되는 것이 아니므로 진행형으로 쓴 것은 잘못된 것입니다)

20. As automation increases, the problems of unemployment will become
(A. progressively) more serious (B. unless) more men and women (C. would be given) the training (D. necessary) for whitecollar positions.

정답 C) are given    (unless 는 부정 조건 부사절이며 이러한 조건의 부사절에서는 주절이 미래를 나타내더라도 현재 시제를 써 주어야 합니다)