제 16 강

1. This small dog acts as if it ……………….

   A) has been hurt on its legs    
   B) has to a certain degree been hurt
   C) was taken back from          
   D) were afflicted with intestinal parasite

as if(though) 다음에는 가정법 동사가 나오며 be동사는 항상 were 를 사용합니다. 정답 D)

2.   

"What did the girl look like?"
"She wore a wedding dress ………… she had been a bride."

   A) as if                                              B) so that
   C) like                                               D) so

'~ 처럼'의 뜻으로 가정법이 올때에는 as if 를 사용하며 주절보다 종속절이 한 시제앞선 경우는 과거완료를 사용합니다.  정답 A)

3. ………………, John would not have failed.

     A) If he has listened to me                 B) Had he listened to me
     C) If he listened to me                       D) As soon as listened to me

주절이 가정법 과거완료이므로 조건절도 과거완료가 되어야 하는데 이 때
if 를 생략할 경우 주어와 동사가 도치되어 had + 주어 + pp 가
됩니다. 정답 B)

4. …………… , please call me.

     A) If you are needing anything             B) Should you need anything
     C) Do you need anything                     D) If anything you need

가정법 미래 구문에서도 마찬가지 입니다. If 를 생략할 경우 가정법 미래에 쓰이는 should 가 문두에 나오게 됩니다.  정답 B) '앞으로 혹시 필요한 것이 있으면' 이란 미래의 일을 가리킵니다.
       

5. The flower ………… well, but I did not water it.

     A) would grow                                   B) might grow
     C) would have grown                         D) did grow

과거사실의 반대이므로 앞에는 가정법 과거완료가 나와 주어야 합니다. 정답 C)

6. He cannot be in his right mind ; ………… he would not make such wild
statements.

     A) otherwise                                     B) but
     C) provided                                       D) if

☞ if 대용 어구로 '그렇지 않았더라면, 그렇지 않고서는'의 의미를 가진 것이 나와 주어야 합니다. 정답 A)

otherwise = if he were in his right mind, he would not make

7. ………… the money he lent me, I could not have bought the new car.

     A) With                                             B) But for
     C) Though                                          D) In

'~ 이 없었더라면'의 표현

But for ~~ = Without ~~~ = If it had not been for ~~~
=
Had it not been for ~~~~~
정답 B)

A) 의 with 도 if 절을 대용하지만 ~ 이 있다면,~ 이 있었더라면 의 뜻입니다.

8.

"John wants to see you today."
"I would rather he ………… tomorrow than today."

     A) come                                              B) came
     C) should come                                   D) has come

☞ I would rather 는 I wish 의 뜻으로 뒤에 that 절이 올 경우 가정법이 연결됩니다. rather뒤에는 that 이 생략됩니다. 그러나 that 절이 없을 경우는 원형동사가 나옵니다. 정답 B)

9. ………… that I were a bird!

     A) Would                                            B) Wished
     C) Might                                             D) Should

☞ would that + 가정법  관용용법 문제입니다.

Would that I were a bird
=
I am sorry that I am not a bird
=
I wish that I were a bird

10. It's about time you ………… to work.

     A) go                                                B) had gone
     C) went                                             D) have gone

☞ It's about time that + 가정법 과거입니다. (이제 ~ 해야할 시간이다) 정답 C)

11. It is an (A. accepted) custom in the country (B. for) men to (C. to
remove) their hats when a woman (D. entered) the room.

정답 D) enters    (시제일치 문제입니다. 주절의 동사가 현재)

12. Electric streetlights (A. have been) first (B. used) (C. in) 1879 and
(D. soon replaced) gas burning lamps.

정답 A) were   (확실한 과거임을 알 수 있는 어구가 있을 때는 과거시제만을 씁니다)

13. I (A. have) (B. car trouble) (C. on) (D. a busy highway) this morning.

정답 A) had   (오늘 아침이란 말하는 시점으로 보아 과거입니다)

14. Harrisburg, (A. a transportation) center (B. in) the (C. days of)
riverboat traffic, has been Pennsylvania's capital (D. in) 1812.

정답 D) since     (현재완료 + since ~ 이래로)

15.  The Olympic Games, (A. first celebrated) in Athens in 1896, (B. were
held) (C. every four years) so far this century, except (D. during) the
two world wars.

정답 B) have been held   (so far 는 '지금까지'란 의미로 과거부터 지금까지 계속되어 오는 것이므로 현재 완료를 써 주어야 합니다)

16. Our talks (A. have) (B. came to conclusion) (C. to start) (D. a new
business)

정답 B) come to conclusion  (완료형의 형태가 잘못되었습니다)

come-came-come

17. He (A. live) in this country (B. now) for five years, but he (C. makes)
no attempt (D. to speak) our language.

정답 A) has lived   (for five years 와 now 로 보아 과거로 부터 현재까지 계속되고 있는 것이므로 현재 완료를 사용해야 합니다)

18. (A. On) September 16, 1620, the Mayflower, a (B. sailing vessel) of
about 180 tons, (C. had started) a memorable voyage (D. from) England.

정답 C) started   (명확한 과거임을 알 수 있으며 특정시점을 가리키는 단순 과거시제 입니다)

19. I (A. have been studying) (B. in Korea) for (C. at least) ten years
(D. before) I came here.

정답 A) had been studying or had studied   (before 이하가 과거이며 그 앞은 더 과거의 일이므로 현재와는 아무 관련이 없으므로 과거완료구문을 사용해야 합니다)

20. When Alaska (A. became) the forty-ninth state, the (B. forty-eight),
Arizona, (C. was) a state (D. for) forty-seven years.

정답 C) had been   (19번과 마찬가지 입니다. 종속절이 과거이며 주절의 내용이 과거 이전의 사실이므로 과거완료를 사용해야 합니다)