제 17 강

1.   

"He would go to see you."
" …………… he did not come?"

     A) What if                                      B) Where if
     C) What come                                D) Why whether

what if ~ ? (의문문), what if ~ ! (감탄문) 형태로 다음에는 shall I do,
would you do 가 생략
되었습니다.   정답 A)

2. The importance of mythology within a culture ………… in the status of
storytellers.

     A) as reflected                             B) reflected
     C) is reflected                              D) reflected there

문장구조상 빈칸에는 동사가  나와 주어야 하며 뒤에 전치사가 있는 것으로 보아 수동의 동사가 들어가 주어야 합니다. 정답 C)

3. Having received over eighty percent of the vote, Jane M.Byrne became the first woman ……… elected mayor of Chicago.

     A) who she                                   B) she was
     C) was to                                      D) to be

주절의 동사(became)가 있기 때문에 또 다시 동사가 나온 B),C) 는 답에서 제외되며 A) 는 동사없이 접속사만 나왔기에 답이 될 수 없습니다. 스스로 선출될 수 없는 것이기에 수동이 되어야 합니다. 정답 D)

4.   

"Your daughter has two children, doesn't she?"
"That's right. She ……………… in 1970."

     A) did marriage                              B) was married
     C) married                                     D) got married

정답 D) get married = be married to + someone

5. This painting seems to be ……………… .

     A) done skillfully very                     B) very done skillfully
     C) very skillfully done                     D) skillfully very done

be + pp 구문에서 과거분사는 형용사적으로 사용되었기에 부사가 앞에 놓이며 very 가 부사 skillfully 를 수식하고 있습니다.  정답 C)

6. He said that his teeth needed ……………… .

     A) being repaired                           B) to being repaired
     C) repaired                                    D) to be repaired

need ~ ing = need to be pp    정답 D)

7. ………… that people should learn to dive when they are learning to
swim.

     A) Believing                                  B) To believe
     C) It is believed                             D) They are believed

접속사 하나에 동사가 두개 공식에 의하여 본 문제에서 접속사가 that,when 두개이므로 동사가 3개 필요합니다. 따라서 답지에 동사가 들어가 있는 것을 답으로 하여야 하며 D) 는 they believed 가 되어야 합니다.  정답 C)

8. We have some ………… in the production department.

     A) openings                                  B) open
     C) vacant                                      D) tenure

some 으로 인해 뒤에는 가산(불가산)명사가 와 주어야 하기에 B),D)는 답에서 제외되며 D) 는 문맥상 의미가 통하지 않습니다. 정답 A) openings 공석,결원(vacancy)

9. The committee ………… to its decision to limit the evidence.

     A) adhere                                      B) adheres
     C) have adhered                             D) have been adhered

여기서 committee 는 위원 각각을 의미하기 보다는 위원회 전체를 의미하므로 집합 명사로 쓰여 단수 취급을 합니다. 정답 B)

10. Although the town had been attacked by the storm several times,
…………… was done.

     A) a few damages                           B) few damages
     C) little damage                              D) a little damage.

although 는 앞뒤가 상반된 내용을 수반합니다. 앞에 여러번 폭풍우를 맞았다고 했으므로 뒤에는 그러나 별 피해가 없었다라고 하는 내용이 나와 주어야 합니다. Damage 는 불가산명사 따라서 정답 D)

11. I intended (A. to have written) her a letter yesterday, but I (B. forgot
to) because of the (C. day and evening) appointment (D. that I made)

정답 A) to write   (단순히 과거의 일을 나타내므로 과거완료를 써 주어서는 안됩니다. 과거완료란 과거의 시점보다 더 과거에 이미 완료된 일을 말할 때 사용하는 것입니다)

12. (A. Although) (B. writing) the birthday card in advance, he forgot
(C. to mail) it (D. until) after his mother's birthday.

정답 B) he had written    (생일카드를 써 놓았던 것은 잊어버린 것보다 한단계 앞선 일이기 때문에 과거완료 시제를 써 줍니다)

13. (A. By the time) you (B. arrive) (C. will) already have (D. went)

정답 D) gone   (already 는 완료형과 함께 쓰이며 본문에서 by the time 이란 앞으로의 특정한 기간까지 마칠 것이라고 하는 미래 완료의 의미를 가지고 있습니다)

14. (A. By this time) next month they will not only (B. have gotten married), they will (C. return) (D. from) their honeymoon.

정답 C) have return   (앞 문제와 마찬가지 입니다)

15. Bone and ivory needles (A. found at) archaeological sites (B. indicate)
that (C. clothes) have been sewn for some 17,000 (D. years ago)

정답 D) years   (ago 는 과거시제와 함께 사용하며 완료형과는 함께 어울리지 못합니다)

16. He says he (A. will running) (B. a small business) (C. after) (D. retiring from) our company next year.

정답 A) will run   (여기서 run 은 '운영하다' 의 뜻입니다. will 뒤에는 동사의 원형)

17. He confessed that (A. for months) he was (B. scarcely) (C. being able)
to look at the lawyer (D. without) becoming angry.

정답 C) able   (be able to)

18. Organic (A. gardeners) find that leaves (B. were) one of (C. the best)
substances (D. to add) to compost piles.

정답 B) are    (시제일치가 잘못되었습니다. 앞의 find 와 시제일치를 시켜 주어야 합니다)

19. When George Moore began to write, (A. his style) was poor ; it gave you (B. the impression that) he (C. writes) on wrapping paper (D. with a blunt pencil)

정답 C) wrote   (앞의 문제와 마찬가지로 시제일치 문제입니다. gave 와 시제를 일치시켜 주어야 합니다)

20. The President (A. informed) the committee that (B. he) (C. is) not
satisfied (D. with their) budget proposal.  

정답 C) was   (문맥상 과거의 동사가 들어가 주어야 합니다)