제 19 강

1. An overwhelming number of …………. in this country are immigrants.

     A) people                                       B) peoples
     C) person                                       D) citizen

people 사람들(= persons), peoples 민족

주어진 문제에서 빈칸에는 이 나라의 많은 사람들이 이주자들이란 의미이므로 정답 A)

2. Account with interest is a …………… account.
 
     A) saving                                         B) saved
     C) savings                                       D) save

saving 은 단수로 쓰이면 '절약' 이란 의미로 복수로 쓰이면 '저금,저축액'이란 뜻으로 쓰입니다. 정답 C)

3.   

"Where's my cup?"

"It's on the ……………… ."

     A) kitchen counter                            B) counter of kitchen
     C) counter of the kitchens                 D) kitchen's counter

가정용품을 표시하는 명사+명사, 이 때 두 개의 명사가 복수일때 앞의 명사는 항상 단수로 쓰며 뒤의 명사를 복수로 합니다.  정답 A) kitchen counter 조리대

4.  

"Where are you going to do your shopping?"
"I am going to the ………… where I bought my shoes last month."

     A) shoes store                               B) shoe store
     C) shoes stores                             D) shoes's store

상점을 표시하는 명사+명사,   정답 B) shoe store 신발 가게

5.   

"Jim was late for two classes this morning."
"He said that he forgot both of the …………… ."

     A) rooms number                           B) room number
     C) room's number                          D) room numbers

두 개의 강의실 번호를 잊어 버렸으므로 정답 D)

6. His house is within …………… from my office.

     A) a stone's throw                         B) throw of stone
     C) stone's throw                            D) the stone's throw

관용적으로 <'> 를 사용하는 것에 관한 문제입니다. 정답 A) a stone's throw 아주 가까운

7. Why don't I fix up you with …………… ?

     A) a my friend                               B) a friend of mine
     C) a friend of mine                         D) a friend of my

이중 소유격에 관한 문제로 a + 명사 + of + 소유대명사로 나타냅니다. 정답 B)

8. The dog …………… with the baby.

     A) made friends                             B) made friendly
     C) befriended                                D) befriending

상호복수 문제입니다. 상호 복수란 쌍방이 서로 상호 작용해서 일어날 때 사용하며 항상 복수 명사를 씁니다. 정답 A)

9.   

"What is she?"
"She is ………………."

     A) a poet and pianist                       B) a poet and a pianist
     C) poet and pianist                          D) the poet and pianist

시인이면서 피아니스트이므로 앞에 명사에만 관사를 붙입니다. 정답 A)

2사람을 가리킬 때는 a poet and a pianist 와 같이 각각의 명사앞에 관사를 붙입니다.

10.   

"Judy looks especially pretty tonight."
"Yes, she always looks her best ……………… of that color."

     A) in one                                       B) on that
     C) on that dress                             D) in a dress

'~ 을 입고 있다'에는 착용의 전치사 in 을 사용하며 어떤 색깔의 옷중 막연한 하나를 가리키기 때문에 the dress 로 하지 않고 a dress 를 써 주어야 합니다. 정답 D)

11. It was our (A. neighbor's) opinion that if Kennedy (B. was) alive today,
the country (C. would have) fewer problems (D. than) it has now.

정답 B) were   (가정법에서 be 동사는 인칭에 관계없이 항상 were 를 씁니다)

12. I wouldn't want to (A. ride a bus) to school (B. either), unless I
(C. live) (D. too many miles) away.

정답 C) lived   (unless 는 if ~ not 과 같은 뜻으로 쓰이며 역시 가정법 구문이라고 알고 계시면 좋습니다. 따라서 주어진 문제가 가정법 과거(wouldn't want) 이므로 조건절에는 일반동사의 과거형을 서 주어야 합니다)

13. If he made better use of his time, he (A. will be) (B. more likely)
(C. to finish) (D. his) research.

정답 A) would be   (조건절이 과거(made)이므로 가정법 과거구문입니다)

14. Copernicus discovered that the orbits of the plants (A. would look)
(B. simpler) if they (C. are) looked at from the sun (D. rather than) from the earth.

정답 C) were   (역시 가정법에서는 인칭에 관계없이 be 동사는 were)

15. (A. Had he finished) thesis (B. a little) (C. sooner), he (D. would had
graduated) this semester.

정답 D) would have graduated   (가정법 과거완료 구문에서 if 가 생략되면서 동사가 앞으로 나온 경우입니다. 주절에는 would + have + pp 가 들어가 주어야 합니다)

16. If you (A. would have listened) to me, no one (B. but me) (C. would have been involved) in this experience which has taken (D. so much of) our energy.

정답 A) had listened    (주절이 would have pp 이므로 가정법 과거 완료구문입니다. 조건절에는 would 를 써 주지 않습니다)

17. If I (A. should not watch) her she would have gone (B. without food)
(C. herself) (D. in order to feed) the refugees.

정답 A) had not watched   (마찬가지로 주절이 would have pp 이므로 가정법 과거 완료 구문입니다.  조건절은 had pp 가 되어야 합니다)

18. Many (A. dead) would now be (B. alive) if they (C. have not attempted)
to return (D. for something)

정답 C) had not attempte    (앞에서 배운 혼합가정법에 관한 문제입니다. now 를 보면 가장 쉽게 구분할 수 있습니다.  주절은 지금 살아 있었을텐데 하는 현재사실의 반대이므로 가정법 과거이며(would be), 조건절은 과거에 ~ 하지 않았다면 하는 과거
사실의 반대이므로 가정법 과거완료
입니다)


19. If (A. I have learned) the phonetic system of (B. reading), I (C. would
be) a better (D. reader) today.

정답 A) had learned   (18 번과 마찬가지로 혼합가정법입니다. today 를 보면 금방 알 수 있습니다. 오늘 더 잘 읽을 수 있을텐데 하는 것은 현재 사실의 반대이므로 가정법 과거(would be) 이며 과거에 배웠으면 하는 것은 과거 사실의 반대이므로 가정법 과거완료 입니다)


20. The ambassador said he wished that (A. everyone) (B. will) be present
(C. because) an important (D. announcement) will be made.

정답 B) would   (wish 뒤에 절이 올때에는 가정법 동사가 옵니다)