제 21 강

1. It was between 1830 and 1835 ........ the modern newspaper was born.

     A) where                                         B) that
     C) which                                         D) because

It was ~ that 의 강조구문입니다.  정답 B)

A) 는 시간을 가리키므로 when 으로 되면 정답이 될 수 있습니다.
C) 관계대명사는 뒤에 완전한 문장이 올 수 없습니다.
D) 는 종속접속사이기 때문에  주절이 필요하며 의미상 적절하지
않습니다.


2. .........  that the new employees are people who know the business
   climate well.

     A) The fortune                                 B) To be fortunate
     C) Fortunately                                  D) It is fortunate

가주어(It) ~ 진주어(that 이하) 구문입니다. 또한 접속사 하나에 동사가 2개의 공식을 이용하여 본문에서 접속사가 2개(that, who) 있으므로 동사가 3개 필요합니다. 답지에서 동사가 나와 있는 것은 정답 D)


3.  

"Do you have my passport, Joe?"
"Yes, I have ......... right here."

     A) one                                             B) one passport
     C) it                                                 D) this

a + 명사 = one,   the + 명사, 소유격+ 명사 = it   따라서 정답 C)
     

4. Unlike the budget of some countries, ......... focuses chiefly on
expenditures.

     A) and the United States                      B) that of the United States
     C) the United States, which                  D) which the United States

some countries 의 budget 과 미국의 budget 을 비교하는 것입니다. budget 이 단수이므로 that 으로 받아야 합니다. 정답 B)

5.  

"We walked thirty miles today."
"I never guessed you could walk ............ far."

     A) as                                                 B) this
     C) that                                               D) those

지시 부사로 쓰인 that은 수량,정도를 나타내는 형용사,부사를 수식합니다. 정답 C)

that far 그렇게 멀리


6. Fossil evidence indicates that the earliest cockroaches looked very much like ........... .

     A) today does                                 B) those today
     C) what do cockroaches now           D) the cockroaches which are now

고대의 cockroaches 와 오늘날의 cockroaches 를 비교하므로 정답 B)


7. Sue wanted to go ............ .

     A) and so her brother did                       B) and too her brother
     C) and so did her brother                       D) and did her brother too

so 동사 + 주어 : 주어도 또한 그렇다  정답 C)


8.   

"Is Prof. Tate very sick?"
"I'm afraid ............. ."

     A) so                                                   B) this
     C) to                                                    D) that

☞ be afraid, think, hope, believe 다음에 절이 올 경우 so(긍정) 나 not(부정) 을 사용하여 문장의 일부를 대신합니다. 정답 A) I'm afraid that he is very sick
 

9. Love of power is a strong element in normal human nature, and .........

     A) is to be accepted such as
     B) such as is to accept
     C) as such is to accept
     D) is to be accepted as such

앞에 나온 명사를 반복해서 받을 경우 본문처럼 as 가 있을 때에는 such를 사용하며 보통 문미에 위치합니다. as such '그렇게' 정답 A)

10. When Mr. Kim needs a car, he uses ............... .

     A) his son's car                                B) a car of his son
     C) that car of his son                         D) his son's own car

소유격은 명사를 수식하여 소유관계를 표시합니다.  정답 A)

B),C) 처럼 a, that 은 his son's 처럼 이중 소유격으로 표시하여야 합니다.


11. It (A. is estimated) that a scientific principle has a (B. life expectancy) of approximately a (C. decade) before (D. it drastically) revised by newer information.

정답 D) it is drastically  (수동태 구문에서는 be동사가 필수적으로 따라 다녀야 합니다)


12. Rader facilities (A. have developed) (B. to trace) severe oncoming
storms (C. as well as) less (D. serious) disturbances.

정답 A) have been developed  (11 번 문제와 마찬가지입니다. 반드시 be 동사를 써 주어야 합니다.  develpoed 뒤에 전치사가 있기에 수동의 문장입니다)


13. (A. Manufacturing) of (B. goods) may be (C. speed up) by mechanization, but real learning (D. takes time)

정답 B) speeded up    (be 동사뒤의 동사는 과거완료가 되어야 합니다)


14. If you are dissatisfied (A. by) your IBM computer purchase, (B. return)
the product (C. within) 10 days in (D. its) original condition.

정답 A) with  (수동태 문장에서 전치사 by 를 쓰지 않는 관용적인 표현입니다)
be satisfied(dissatisfied) with


15. Thurgood Marshall (A. was appointed) (B. to an) justice (C. of) the
United States Supreme Court (D. in) 1967.

정답 B) as a   (본문에서는 ~으로 임명되었다는 의미이므로 신분,자격의 전치사 as로 표현하는 것이 좋습니다)

16. (A. A close business associate of mine) Mr. Brown, is interested (B. by) meeting with you (C. to discuss) (D. sales) promotion.

정답 B) in   (be interested in)


17. Bill Watterson (A. is known to) a developer of a teaching method, (B. as well as) (C. for encouraging) students (D. to become) proficient in
foreign languages.

정답 A) is known as   (문15번과 마찬가지로 이렇게 사람의 신분, 자격이 나오면 전치사 as를 사용합니다)


18. A letter of credit is often (A. used to) companies (B. to finance) the
(C. movement) of (D. goods) between countries.

정답 A) used by   (be used by ~ 에 의해 쓰이다)

be used to 동사  ~ 하는데 쓰이다


19. She was (A. said) by women that they had husbands to (B. protect) their rights and that (C. what) she needed (D. was) a husband.

정답 A) told
       

say, tell 이 들어있는 문장의 수동태

· She said to me that her mother was ill
~
It was said to me that her mother was ill

· She told me that her mother was ill
~
It was told that her mother was il

    따라서 A) 의 said 를 told

20. Dictionaries vary (A. in) size from one small (B. to carry) in  your
pocket to the very large dictionary (C. that) you can (D. scarcely lift)

정답 B) to be carried   (사전이 스스로 운반하는 것이 아니라 운반되어 지는 것이기 때문에 수동 부정사가 되어야 합니다)