제 22 강

1. His friends are rich, ........... are poor.

     A) Mine                                          B) My
     C) My friend                                    D) He

등위 접속사로 연결하는 대신에 콤마로 연결을 하였습니다. 빈칸에는 주어가 들어가 주어야 합니다. 정답 A) 소유 대명사가 주어로 쓰인 경우입니다.


2. The primary responsibility in managing a dormitory rests with students
............ .

     A) itself                                          B) only itself
     C) themselves                                 D) theirs only

students 를 받는 재귀 대명사는 정답 C)


3. I haven't eaten ............ yet.

     A) anything                                     B) something
     C) nothing                                      D) nearly

some(thing) 과 any(thing) 의 문제입니다.

some 은 긍정문이나 권유문일때 any 는 부정문,의문문,조건문에 쓰입니다. 부정문이므로 정답 A)


4. Congress meets .............. .

     A) every five year                            B) every five years
     C) every fifth years                          D) each five years

every 의 용법으로  every + 서수 + 단수명사, every + 기수 + 복수명사입니다  정답 B)


5. "May I have .......... coffee, please?"

     A) some                                         B) any
     C) any more                                   D) many

권유나 의뢰이므로 정답 A)


6.   

"Frank can't I leave tomorrow."
"I know. ..................... ."

     A) I can't, too                                  B) I can too
     C) Neither can I                               D) I can't neither

'~ 도 역시 그렇다' 의 표현을 묻는 문제입니다.

긍정문 : So + 조동사(be 동사) + 주어
부정문 :
Neither + 조동사(be 동사) + 주어 or
          주어 + 조동사(be 동사) not + 본동사, either

부정문이므로 정답 C)


7. I like red wine better than ................ .

     A) white                                         B) white one
     C) white ones                                 D) white another

물질명사에는 one 을 사용하지 않습니다. 정답 A)


8. These watches are too expensive for me.
    Please show me cheaper ............... .

     A) ones                                        B) another
     C) others                                      D) other

앞에 나온 가산명사를 받을 경우 단수명사는 one, 복수명사는 ones 로 받습니다. watches 를 받으므로 정답 A)


9. Lend me a pencil or a pen ; .............. will do.

     A) any                                          B) some
     C) anyone                                     D) either

둘중의 하나이므로 either 를 사용합니다. 정답 D)  셋이상의 것중에서 하나는 any


10. .......... Koreans like rice.

     A) Almost                                       B) Almost of
     C) Most of a                                   D) Almost all

most 와 almost 는 다 대부분의 란 뜻을 가지지만 most 는 형용사로 명사를 수식하며 almost 는 부사이므로 직접 명사를 수식할 수 없습니다. 정답 D)

11. It is not (A. necessary) to order (B. the) same meal for all members of
the group, if orders (C. is made) (D. ahead of time)

정답 C) are made   (주어가 복수주어이므로 수일치를 해 주어야 합니다)


12. (A. A lot of) (B. electrical writing) (C. are connected to) (D. the bank
of) the computer.

정답 C) is connected to   (writing 을 받는 것이므로 단수동사가 나와야 함. 이러한 수일치 문제는 늘  빠지지 않고 출제가 되므로 늘 확인해야 합니다)


13. Foreign people (A. criticizes) that distribution system is (B. too
complicated) and there is no (C. room) (D. left) for foreign business.

정답 A) criticize   (people 를 받는 복수동사가 필요)


14. On the stock exchange, the word "margin" (A. refer) to funds that
(B. speculators) deposit with their brokers (C. to protect) the brokers
(D. against loss)

정답 A) refers  (the word "margin" 이 단수이므로 단수 동사로 해 주셔야죠)


15. (A. Any property) that a bankrupt person (B. has) is usually divided  
(C. among) the various people to whom money (D. are owed)

정답 D) is owned   (money 는 불가산명사로  항상 단수 취급을 합니다)

16. A function of government (A. are to bring) (B. order) to society and to
promote the (C. public) (D. welfare)

정답 A) A function 을 받는 단수동사


17. Applicants (A. with) a computer science degree, under 30, and  
(B. 3 year's work experience) (C. is required to send) (D. their resumes)
with a recent photo.

정답 C) are required to send    (applicants 가 주어이며 with 이하는 전명구 따라서 C) 자리가 동사가 나올 자리입니다)

18. (A. Thinking) (B. that you know) when (C. in fact) you don't (D. are) a
fatal mistake.

정답 D) is  '실은(in fact) 모르면서 안다고 생각하는 것은 큰 잘못이다' 라는 뜻으로 주어가 thinking 이 되므로 단수동사가 나와야 합니다.

19. The major (A. type) of banking in the (B. industrial) world are (C. commercial) banking and (D. central) banking.

A) types  (of 이하 world 가지는 2개의 전명구 따라서 주어는 type 인데 동사가
복수동사(are) 이므로 주어 역시 복수 주어로 해 주어야 합니다)


20. (A. Shape) advances last week in the wholesale price of beef (B. is) a
strong indication of higher meat (C. costs) to come, but so far retail
prices continue (D. favorable)

설 명) 정답 B) are   (19 번과 마찬가지입니다. last week 는 시간의 부사절 빼도 관계 없으며 in 이하 beef 까지는 역시 2개의 전명구로 빼도 상관없습니다. 결국 advances
가 주어가 되므로 동사도 복수동사로)