제 27 강

1. They said that the solution of the problem is very ........ to the development of our economy.

     A) momentary                                  B) momently
     C) momentous                                 D) momental

is 의 보어로 형용사가 들어가 주어야 합니다. 문맥상 '중요한,심각한' 뜻인 정답 C) momentous 중대한,심각한

A) momentary 순식간의,찰나의     D) momental 운동량의


2. The doctor warned me that sleeping pills might cause ......... effects.

     A) secondary                                  B) second
     C) side                                           D) subsidiary

정답 C) side effects 부작용


3. My mother is so ........ that she believes everything she is told.

     A) credulous                                   B) reliable
     C) believable                                   D) creditable

모든 것 을 잘 믿는 다는 의미인 credulous 가 들어가 주어야 합니다. 정답 A) credulous 쉽게 믿는,잘 속는

D) creditable 명예가 되는 (= honorable)


4. When he became Prime Minister in 1940, Churchill made an ........ speech.

     A) historical                                    B) historic
     C) history                                       D) historian

정답 B) historic 역사적인,역사상으로 유명한

A) historical 역사에 관한

5. Within a year, the company attained ......... independence.

     A) economical                                   B) economically
     C) economic                                     D) economizing

경제적인 독립을 이루었다는 것이므로 정답 C)


6. ......... volcanoes exist in North America at present time.

     A) Thirty-three only active                  B) Thirty-three active only
     C) Only thirty-three active                   D) Only active thirty-three

정답 C) only 는 수식하는 말앞에 위치합니다.

active volcanoes 활화산

7. ............ lessons were not difficult..

     A) Our first few short English              B) Our few first short English
     C) Our few first English short              D) Few our first English short

명사를 수식하는 수식어가 여러개 있을 경우에 다음의 몇가지만 알고 계시면 됩니다.

순서 : 한정사(our) + 숫자(first) + 수량(few),    따라서 정답 A)

8. ................ had already been there when John arrived.

     A) All of them                                  B) All them
     C) Both they                                   D) Any of them

all, both, half 가 인칭대명사앞에 쓰일때에는 of 가 필요합니다.   정답 A)

9.

"What's wrong? You seem restless."
"I was compelled to pay .............. price for it."

     A) double of the                              B) double
     C) double the                                 D) double of

배수를 표시하는 double, twice, three times 등은 정관사앞에 쓰며 of를  사용하지 않습니다.   정답 C)

10.

"I had to pay ten dollars for this book."
"It's probably ............... ."

     A) worthy it                                     B) worth them
     C) worth it                                      D) worthy them

worthy 는 of 와 함께 사용하며 시간, 거리, 중량등은 단수 취급합니다.   정답 C)

11. Some people (A. refused to leave) (B. message) (C. on) (D. answering
machines.)

정답 B) messages (가산명사앞에는 관사가 붙거나 복수형이 되어야 합니다)

12. (A. Now that) robots are more sophisticated, scientists and producers
(B. are studying) the (C. feasible) of using (D. them) in business and
industry.

정답 C) feasibility (관사 + 명사)


13. When Krakatoa erupted in the (A. nineteenth) (B. century), the (C. noisy) was heard (D. hundreds) of moles away.

정답 C) noise (12번과 마찬가지로 관사뒤에는 명사)


14. In the face of (A. financial) (B. necessary), Lucretia Hale (C. earnestly) turned (D. to writing)

정답 B) necessity (형용사뒤에는 명사)


15. The (A. defeating) of William Jenning Bryan in the 1896 (B. Presidential
election) (C. was) the end of the Populist (D. movement)

정답 A) defeat (명사가 들어갈 자리입니다. 명사 defeat 가 있는데 동명사를 사용하는 것은 잘못입니다)


16. I (A. heard) there was (B. fire) (C. in) a skyscraper downtown
(D. yesterday)

정답 B) a fire (주의해야 합니다. fire 는 물질명사로 '불'이란 뜻으로 쓰이면 무관사, 화재란 뜻이면 보통명사로 관사를 붙입니다. 본문에서는 화재소리를 들은 것이므로 관사를 붙여야 합니다)


17. I engaged (A. mostly) in (B. sales promotion) of Korean (C. production)
abroad and the import of (D. foreign goods)

정답 C) products (production 은 '제조,생산물'이란 뜻으로 product 는 '제품' 이란 의미로 쓰입니다. 본문에서는 한국 제품으로 쓰였습니다)


18. I (A. have to get) (B. some) bread, (C. egg), and (D. milk)

정답 C) eggs (bread 와 milk 는 물질명사이므로 불가산명사이나 egg 는 보통명사이므로 복수형으로 써야 합니다)

19. Emily Howland, (A. educator), (B. reform), and philanthropist, (C. was
born) on a farm (D. near) Sherwood.

정답 B) reformer (주어와 동격으로 사람을 뜻하는 명사가 연결되어져야 합니다)


20. Encyclopedias may be used to (A. answer question), (B. to solve)
problems, or (C. to obtain) (D. information)

정답 A) answer questions (problems 로 보아 or 앞뒤로 복수명사가 연결되고 있습니다. information 은 불가산명사)