제 29 강


1. ......... or people on fixed incomes, a rise in living costs determines the standard of living they can achieve or maintain.

     A) Workers                                     B) There are workers
     C) For workers                                D) What the workers

콤마뒤에 주절이 나왔으며 콤마앞에 명사가 나왔이기 때문에 전명구. 따라서 전치사가 나오면서 or 로 연결될 수 있는 명사가 있는 정답 C)
       

2.

"Is it time for the game to begin yet?"
"No, not ............... ."

     A) already                                      B) yet
     C) still                                           D) have already

문맥상 의문문에서 벌써, 부정문에서 아직 의 뜻을 갖는 정답 B)


3. His secretary has ........ appointment schedule for him today.

     A) none                                         B) no
     C) not                                           D) no one

명사앞에 나올 수 있는 것은 형용사 정답 B)


4. We'll get .............. by train if we leave tonight.

     A) fast enough there                       B) there enough fast
     C) there fast enough                       D) enough fast there

특정한 부사의 어순은 장소+방법+시간이며 enough 가 부사로 쓰여 형용사를 수식할 경우는 형용사뒤에 위치하며 형용사로 쓰여 명사를 수식할 경우에는 앞,뒤 어느쪽에 위치해도 좋습니다. 따라서 정답 C)
       

5. The gentleman was content .................. .

     A) to patiently wait outside the door
     B) to wait outside patiently the door
     C) to wait patiently outside the door
     D) to wait the outside door patiently

be content to 동사 : 기꺼이 ~ 하다란 뜻이며 부사 patiently 가 동사 wait 뒤에 나와서 동사를 수식해야 합니다. 정답 C)

6.

"I read that the stock market is rising."
"In fact, it is moving faster than ................ ."

     A) ever it has before                        B) it ever has before
     C) before it ever has                        D) before ever it has

빈도부사(always, never, often, ever....) 는 be 동사뒤 일반동사앞 그리고 조동사와 본동사 사이에 위치합니다. 정답 B)


7. How ............. does the bus stop at Wall?

     A) often                                          B) many
     C) much                                          D) long

버스의 운행간격을 묻고 있으므로 정답 A)


8. Japan has taken a more independent stance ................ .

     A) as it does before                         B) as it did before
     C) than it does a few years ago          D) than it did a few years ago

비교급 than 구문이며 ago 는 과거시제와 함께 쓰이므로 정답 D)


9. Wild horses can start more quickly ............... breeds can.

     A) that the other                               B) other
     C) than other                                    D) of all other

more 라고 하는 비교급이 나왔으므로 정답 C)


10.  The lower the kindling temperature, ................. .

     A) the more easily a substance catches fire
     B) a substance catches fire more easily
     C) catching fire more easily, a substance
     D) catches fire and the substance more easily

the + 비교급  A  , the + 비교급  B 구문에서 A 와 B 에는 같은 형태가 들어가 주어야 합니다. 정답 A)


11. We can keep (A. equipments) up (B. for a while), but I think that (C. in a week) we'll have to (D. shut down)

정답 A) equipment (equipment 는 불가산명사임)

12. (A. Tooth) decay is the most (B. common) (C. disease) of (D. humanities)

정답 D) humanity (주의해야 할 문제입니다. humanity 가 '인간,인류'의 뜻으로 쓰일때는 불가산명사로 쓰이며 '인간성'이란 뜻으로 쓰일때는 단,복수가능합니다. 본문에서는 인간의 질병이란 의미로 쓰였으므로 불가산명사)


13. Since the purchase (A. is) (B. on the dollar basis), we (C. need)
(D. many) more money.

정답 D) much (money 는 불가산명사이므로  many 로 수식할수 없습니다)


14. (A. Industrialist) Henry Ford (B. introduced) assembly-line techniques into the (C. manufacturer) of (D. motor vehicles)

정답 C) manufacture (자동차제조란 의미로 쓰였습니다)


15. Yesterday, we (A. received) your invoice #1234-A (B. for) the
(D. purchaser) of clothing.

정답 D) purchase (구입이란 의미)


16. (A. To become) a skilled (B. photograph), a person (c. should have) both manual dexterity and a good eye (D. for detail)

정답 B) photographer (주절의 주어가 사람이므로 앞에도 사람에 해당하는 명사가 나와 주어야 합니다)


17. Between 1913 and 1916, (A. journalism) and lecturer Wells-Barnett
(B. served as) a (C. probation officer) for the Chicago (D. municipal)
court.

정답 A) journalist (and 이하에 사람을 가리키는 명사 lecturer 가 나와 있기에 평행구조를 이루기 위해서는 사람에 해당하는 명사가 나와 주어야 합니다)


18. We'll be flying at an (A. attitude) of 25,000 (B. feet) and should arrive (C. in) Seoul (D. at) 7:15.

정답 A) altitude (attitude 는 '태도'란 명사이며 문맥상 '고도'란 의미의 명사가 들어가 주어야 합니다)

19. The (A. labor union) (B. requested) a pay (C. raise) of twenty
(D. percentage)

정답 D) percent (수사 다음에는 percent 를 사용하며 그외의 small, great, high 등에는 percentage 를 사용합니다)

20.  Why don't you (A. go) (B. get) (C. some) fresh (D. wind)?

정답 D) air (wind 는 단순한 바람이란 의미이며 '바람쐬다'의 의미로는 air 를 사용합니다)

go(come) + 동사원형 은 회화체에서 많이 사용됩니다.